DOK SAM DANAS LISTAO SVOJU KNJIGU OD PRIJE 4. GODINE...

Stipo Gabrić Jambo se osvrnuo na rad dva gradska poduzeća, Čistoću i Vodovod

Stipo Gabrić Jambo

Prošlo je već nekoliko dana otkako se nisam javio, jer sam se bavio radio emisijama, ali s obzirom da je još šest dana do izbora, skupilo se dosta toga o čemu bih progovorio i konačno otvorio oči našim sugrađanima.

Najprije ću reći par riječi o dva gradska poduzeća, o Čistoći i Vodovodu, kanalizaciji, koji bi trebali biti ogledalo grada. Svojim sugrađanima moram reći da Čistoća, u kojoj je ostalo nekih milijun i pol kuna dobitka 2013. godine, kojem je gradska uprava kao loš poslodavac i loš gospodar uzela tri milijuna kuna, koje su bile spremljene za nove vizije, nove projekte. Od jednog perspektivnog, zdravog i potentnog poduzeća, danas imamo poduzeće koje je imalo minus na koncu 2016. godine, koji će biti prikazan kao pozitivna nula. Ali ono u biti nije takvo. Dok sam ja bio gradonačelnik, u svakoj ulici se tri puta tjedno vodio komunalni otpad, i za vrijeme mog zadnjeg mandata smo sanirali odlagalište komunalnog otpada na Dubravici i dobili uporabnu dozvolu, i bili prvijenac u Dalmaciji kad su u pitanju sanacije odlagališta. To je bila samo prva faza nakon koje je trebalo krenuti u rješavanje druge faze, da od toga na koncu imamo jednu šumu, park i lijepo zelenilo. Međutim, kad je došla ekipa iz Zagreba, tada naš vrli gradonačelnik, naš Božo, kako mu tepaju od milja, on je tražio od djelatnice iz Ministarstva zaštite okoliša, da se proširi to odlagalište otpada, kojeg naravno nismo dobili i nismo sanirali postojeće, te je s tim Metković u jednom velikom problemu, sličnom problemu kojeg imaju Makarska i Dubrovnik.

Mojim sugrađanima želim skrenuti pozornost na to da ne plaćaju manje račune iako se komunalni otpad ne vozi tri puta tjedno, te da su im računi potpuno isti, ako ne i veći. Danas sam dao izjavu za jednu televizijsku kuću po pitanju čistoće, pa mi je taj novinar na moje pitanje gdje da se nađemo, odgovorio ‘dođite u park, Vi ste ga napravili’. Zaprepašten sam, jer zadnjih stotinjak nastupa našeg Bože, Katarine Ujdur i Nikole Grmoje, njihovih davanja izjava i snimki je upravo u tom parku kojeg  je Jambo uredio kao dnevni boravak grada. Jučer sam bio ponosan kad sam išao pješice preko mosta, pa prošao kroz park, gdje je bilo mnoštvo djece, razna događanja, prodaja domaćih proizvoda. Bio sam uistinu ponosan. Jer nakon što ga je Austrija napravila 1906. godine, prošlo je preko stotinu godina kad je Jambo raspisao natječaj i uredio ga. Pa bih ja zamolio drugi put našeg Božu, Katu i Grmoju da se ubuduće slikaju tamo gdje su oni nešto napravili u protekle četiri godine, ali nažalost napravili su malo toga ili ni malo.

Da se vratim na vodovod i kanalizaciju, dok sam danas listao moju knjigu od prije četiri godine, gdje vidim da je na njoj bio vrlo visoko i Matko Jerković, diplomirani inženjer građevine, sadašnji direktor Vodovoda, inače veliki fan Mosta. Tom mladom čovjeku kojemu sam ja vjerovao, ostavio sam puno projekata. Jedan od njih je projekt Svjetske banke, izgradnja pročistača i kanalizacijskih kolektora, spoja preko rijeke Neretve, i bez obzira što su ovo u gradu neznalice, Matku Jerkoviću strašno zamjeram što je dozvolio da se raskine ugovor sa Svjetskom bankom, jer bez tog ugovora nema grada Metkovića. Iako je Grad opljačkao tri milijuna kuna iz Čistoće, zaprepašten sam da su radnicima iz oba gradska poduzeća smanjili plaću za 6%, ja Stipe Gabrić-Jambo njima obećajem da ću kad se vratim 22. svibnja ili ako bude drugi krug, da ću im vratiti plaću kakva je i bila jer oni to zaslužuju. Oni su najzaslužniji za to što je Metković bio i biti će čist i uredan grad. I nedopustivo je da s jedne strane pljačkate svoje poduzeće gdje ste osnivač i s druge strane da im smanjujete plaću.

Sinoćnje saznanje, jedna činjenica koja me je toliko zaprepastila da do dugo u noć nisam mogao zaspatije ta da je mentor obadvojice mladih direktora, Tomislava Jakića iz Čistoće i Matka Jerkovića iz Vodovoda je Nada Popovac. Tetka od Nikole Grmoje. Nada Popovac i ta dva direktora su donijeli jednu prešutnu odluku: da nitko, bez obzira na natječaj, bez obzira da li odgovara uvjetima, bez obzira da li je najbolji na natječaju, da nitko od postojećih zaposlenika koji rade u ta dva poduzeća, nitko od njihovih obitelji i djece se više ne može zaposliti. Ja smatram da je to protuustavno, i da je to opasna istina. Ja obećajem tih 80 zaposlenika da kad se ubuduće bude zapošljavalo u ta dva gradska poduzeća, da se neće zapošljavat ni rodijaci, ni kumovi, ni sekta, nego će se zapošljavati kao i proteklih 16 godina kad sam ja bio na vlasti, oni koji su sposobni i školovani. I to što sam ja saznao je sramota u 21. stoljeću.

Stipo Gabrić Jambo
HSS Metković

Nacrt programa HSS-a za poljoprivredu i selo
Aktivnosti OM GO HSS Metkoviæ
  • TRENUTNO NEMA ZAPISA

    Sustav je u nadogradnji, molimo pokušajte malo kasnije.

HSS Metković © 2014. Sva prava pridržana.
Powered by Creative studio